De voornaamste taken van een sommelier zijn het geven van een wijnsuggestie bij een bepaald gerecht of gang, en uitleg geven over de wijnkaart. De sommelier is ook verantwoordelijk voor de wijnkaart en het beheer van de wijnen. Omdat het combineren van wijnen bij de diverse onderdelen van een maaltijd (van entree tot en met het dessert) nauw luistert, is de sommelier de ‘linking pin’ tussen de gast en de keuken en is hij daarom soms ook betrokken bij de samenstelling van de gerechten.

Dit zijn de taken die ik nog dagelijks  uitvoer als Sommelier in het prachtige Hotel Groot Warnsborn te Arnhem met het fine dining restaurant La Belle Source en Brasserie De Bron

Ook geef ik personeels training aan bedrijven waar meestal door personeels te kort geen Sommelier dagelijks aanwezig is zodat de bediening de wijnen aan de gasten kan uitleggen en maak ik voor hun met uitleg ook de wijn&spijs combinaties met uitleg hoe en waarom .

Ook stel ik voor het bedrijf een passende wijnkaart samen van huiswijnen tot Grand cru wijnen en bijpassende wijnen voor de menu’s en ala cart kaart .